Cumartesi, Mart 28, 2015

yeşil kahve zayıflatıyor mu?


Yeşil kahvenin yararlı olup olmadığı bir soru işareti… Tüketenler zayıflayanlar, zayıflayamayanlar bir dolu şey dönüyor internette. Genel tüketim şekli yeşil kahveyi sabah akşam aç karna demleyip içme şeklinde... Ayrıca yeşil kahve ekstraktı, hapları da mevcut... Peki bu gerçekten işe yarıyor mu? Bilimsel çalışma var mı derseniz evet var yapmışlar biz de bir bakalım :)

Bilindiği üzere kahve içenlerde obezite, yüksek kan basıncı, tip 2 diyabet ve buna benzer metabolik sendrom olarak adlandırılan bozuklukların oluşma riski daha düşük. Yapılan çalışmalar genellikle kahvede bulunan polifenol karışımları ile ilgili. Ancak kilo verdirici ürünlerde yaygın olarak bulunan bir kahve polifenolü olan klorojenik asit (CGA) ile ilgili tek başına bir çalışma yoktu.  Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan bir araştırmada (Vance Matthews, Kevin Croft) yüksek yağ içeren bir diyetle beslenen fareler üzerine bir deney yapılmış. Bu çalışmada bir grup fareye sadece yüksek yağ içeren diyet diğerine ise bu diyetin yanında Klorajenik asit (yeşil kahvede bulunan bir polifenol) veriliyor. Çalışma sonucunda her iki grup farenin de aynı kiloyu aldığı gözlenmiştir.  Hatta CGA ile beslenen farelerde tip 2 diyabet’e neden olan bozuklukların gelişmesi de söz konusu olduğu belirtiliyor. Yani bu çalışmaya göre yüksek miktarda klorajenik asit ek gıdası ile yüksek yağlı  beslenme, obeze neden olan beslenmeyle beslenen farelerdeki metabolik sendromların önlenmesinde etkili olmadığı belirtiliyor. (https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2013/acs-presspac-june-12-2013/lab-experiments-question-effectiveness-of-green-coffee-bean-weight-loss-supplements.html)
Bir başka sitede kullanıcı yorumlarının oylaması yapılmış buna göre kilo kaybı için 132 kişi oy kullanmış. Yeşil kahvenin kilo kaybındaki etkinliği 5 üzerinden 2.27; memnuniyet 2.21 ve kullanım kolaylığı 3.61 olarak belirlenmiştir. (http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientreview-1264-GREEN+COFFEE.aspx?drugid=1264&drugname=GREEN+COFFEE&sortby=3)


Sonuç ne derseniz? Kahve tüketmedin (makul ölçülerde) sağlığa yararlı olduğu bilinen bir gerçek. Yeşil kahvede normal kahvenin kavrulmamış hali, dolayısıyla içindeki polifenoller kavrulmayla azalmamış halde… Tüketirseniz bence bir zararı olmaz, ama kesin kilo kaybederim diye düşünüp dünya kadar paralar harcamayın… En iyi zayıflama ne yazık ki yediğimizin yarısını yemekten geçiyor… Henüz bir parmak hareketi ile 15 kilo vereceğimiz bir formül çıkmadı ne yazık ki…


yeşil kahve özelliklerini ve yararlarını anlatan bir site
http://saglik.kikik.co/yesil-kahve-cekirdegi-ekstresi-gercekten-ise-yariyor-mu.html

yeşil kahveye başka bir bakış açısı
http://www.sheysizbayan.com/yesil-kahve-bir-pazarlama-stratejisi-mi/


Bir de bunları okuyun kendiniz karar verin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder