Pazartesi, Ocak 18, 2016

Dağıstan çöreği (dagestan bread)

dağıstan ekmeği


Merhaba internette pek olmayan ama bazı fırınlarda yapılan Dağıstan çöreği olarak da bilinen ekmeği yapmaya karar verdim. Çünkü yemelere doyamıyorum resmen, her markete (5m Migros'ta satılıyor ve her zaman olmuyor ) gittiğimde ilk baktığım şey o. Bir tanesini kendi başıma herhangi bir peynir falan ihtiyaç duymadan yiyebilirim. Mutlaka sizde deneyin baharatlı süper bir lezzet... (Tarifi internette 2 yerde buldum ve bir tanesini denemeye karar verdim) 13 baharatlı oluyormuş normalde. İşin tuhafı ne biliyor musunuz Dağıstanlılar bu ekmeği bilmiyor. İsmi nereden geldi kim verdi bilmiyorum ama internette Dağıstanlı olup bunu bilmeyen çok kişi var. Gerçi Karadeniz yemeklerini de herkes bilmez her yörenin özel yemekleri olabiliyor. Hatta doğup büyüdüğünüz şehrin özel yemeği olup bu da ne yaa ben niye bilmiyorum dediğimiz şeyler de olmuyor değil :)

I decide to make bread known as Dagestan bread or scone sold in some bakery shop. But I find just 2 recipe on the internet!!! You can eat it without any cheese, jam etc. Its flavor is amazing generally made with 13 spice but I use 7 spices. You definitely try that. ;)



dağıstan  çöreği


Malzemeler
4,5 su bardağı elenmiş un
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı çörek otu
1 çay kaşığı keten tohumu
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tarçın
1 paket instant maya
1 paket hamur kabartma tozu
3 yemek kaşığı zeytinyağ

Üstü için
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez
1 çay kaşığı zeytinyağ

Bütün malzemeleri karıştır
Makinede 2-3 dakika 2-3 devirde daha sonra 4-5 devirde 2-3 dakika daha hamuru yoğurun.
1 saat bekletin
Tekrar yoğurun
30 dakika daha bekletin.
Bu sefer eşit parçalara bölün
Yuvarlak şekil verin.
Yarım saat daha bekleterek hamurun kendine gelmesi sağlanır.
Yumurta sarısı, pekmez ve zeytinyağ karıştırılır.
Hamur bezelerinin üzerine sürülür
Bezelerin üstüne keskinn bir bıçakla 4 kesik atın
190C'de 30 dakika pişirilir.

Afiyet olsun

NOT!!!!! tarife göre yapınca tam ekmek gibi oldu daha çörek tadında yemek isterseniz hamurun içine ekleyeceğiniz bal miktarını iki katına çıkarın. Bir daha ki sefere ben de öyle yapacağım.



Ingredients
4.5 cups sifted flour
1.5 cups warm water
1 teaspoon salt
2 tablespoons honey
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon mahaleb
1 teaspoon of nigella
1 teaspoon of flaxseed
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon cinnamon
1 packet instant yeast
1 packet of baking powder 
3 tablespoons olive oil


For top of dough
1 egg yolk
1 teaspoon syrup/molasses
1 teaspoon olive oil



Mix all the ingredients
Knead 2-3 minutes in slow speed in stand mixer, then knead high speed for 2-3 minutes more 
Rest the dough for 1 hr
Knead again
Rest  30 minutes.
Then divide the dough equal weight (app. 180-200 g each pieces)
Make a round shape
Half hour resting.

Mix egg yolks, molasses and olive oil.
Brush exterior of rolls with egg yolk mixture
Take a sharp knife, cut the top of the dough as a 4 pieces
Cooked 190C for 30 minutes.
Bon Appetit


P.S.!!!!! With this recipe you have a wonderful Dagestan bread but if you want more sweet taste then add 4 tablespoon of honey. I'll do it like that next time.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder