Çarşamba, Ocak 08, 2014

patates puresi (mashed potatoes)



mashes potatoes
mashed potatoes


(for english, see the bottom of the page)

Bugün sizlere farklı bir patates püresi anlatacağım. genelde çoğumuz sütle yapılan sıcak patates püresini biliyoruz. Bizim ailede bunu pek sevmezler ve genelde yapılmaz. Ağza daha pütürlü gelen, soğuk yenen, daha hafif bir patates püresi tercih ediyoruz. Kendimize yaparken bir borcama yerleştirmemiz yeterli oluyor. Ama bu patates püresini misafirlere sunarken işler tamamen başkalaşıyor. Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraftaki gibi misafirlere verilebilecek şıklıkta sunumlar ortaya çıkıyor. Gelelim malzemelerimize:

Today I will tell you a different recipe for mashed potatoes. Commonly known hot mashed potatoes made with milk. Our family don't do it and don't like it  in general. We prefer a lighter, cold eaten mashed potatoes. For ourselves it is eneough to put a bowl but when for guest we give mashed potatoes different shape as in the photo.


Malzemeler

2-3 adet haşlanmış patates
1/2 veya 1 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 limon

Süsleme için;
Pulbiber, dereotu, zeytin, nane, kekik, havuç, mayonez


Yapılışı

Patatesleri ister bir tencerede suda  haşlayın, isterseniz de buharda haşlayın. Buharda haşlamak benim her zaman tercih ettiğim yöntemdir. Haşlanan patatesleri sıcakken veya soğuduktan sonra soyup rende ile rendeliyoruz. Limonu, yağı ve tuzu ilave edip hamur yoğurur gibi yoğuruyoruz. Elinize pek yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Arada hamurun tadına bakıp limon tuz ilavesi yapmayı unutmayın... Limonun ekşiliği ağzınıza gelecek...



Daha sonra elinizin içine bir parça patates püresi alıp yuvarlak hale getiriyoruz. Elinize yapışmaması için elinizi suyla çok az ıslatabilirsiniz. Hafifçe bastırıp üstünü düz hale getiriyoruz ve tam ortasına parmağımızla bastırarak bir çukur oluşturuyoruz.

Fotoğrafta gördüğünüz üzere ben nane kekik ve toz kırmızı biber kullandım. Ancak dereotuyla da müthiş gözüküyor haberiniz olsun. Dereotlarını incecik kıyın ve bir tabağa koyun.

toz kırmızı biberi, naneyi ve kekiği ayrı tabaklara koyun.

Şimdi, şekil verdiğimiz patates pürelerinin kenarlarını istediğiniz baharata veya dereotu ile bulayın. Üstüne de dökün. Kenarları nane, üst kısmı limon kekiği ile süsledim.

En son olarak orta delik kısma mayonez koyun. (Şişesen sıkarsanız daha da şekilli olur) Üstüne de yarım zeytin koydunuz mu işte 5 çayına veya akşam yemeğinde bir aperatif olarak sunabileceğiniz görünüşü harika patates püreleri... Buzdolabında saklamayı unutmayın ;)

chick potatoes


Gelelimmmm civcivlerimize.... Tamamen hayal gücünüze kalmış... Bir büyük parçayı elips şekli verdim. Daha sonra üstüne kafa olacak şekilde küçük bir yuvarlak daha yaptım. Gaga için havuçtan bir dilim kestim ve üçgen şeklini verdim. Arka kanatları da yarım kestiğim soğanın tam orta kısmı (cücüğü :)) ile yaptım. Gözler de çörek otundan. Çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz, eğlenceli bir yemek :)


Ingredients

2-3 boiled potatoes
1/2 or 1 cup of  olive oil
1 teaspoon salt
1-2 lemon juice

For decorate;
Red pepper, dill, olive, mint, thyme, carrots, mayonnaise


 Grate boiled potatoes. Add lemon juice, oil and salt, then knead them like dough. Meanwhile taste dough and  add salt, lemon juice if necessarily... It's going to be a little bit  sour.
Then make rounds with potato dough in your hand.


Make a little bit flat and gently press the middle of dough and create a pit .

As you can see in the photo, I 've used mint, thyme and red pepper powder . But also it looks great with dill, you know .

Put red pepper powder, mint and thyme  to  different plates. Apply all of the edges of dough with red pepper powder and put some of them to surface of the dough. Put some mayonnaise to the pit. Do not forget olive.
Remember to keep in the fridge ;)

Little chicks .... Completely up to your imagination ... Give  the ellipse shape to a large part of potatoes dough. Then add a small round dough on top of  ellipse. Cut a slice of carrot for the beak and gave a triangular shape. Cut half of the onion in the middle part for the wings on the back. Eyes from the black seed. You can do these with your kids, that is so funny :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder