Cuma, Mayıs 23, 2014

Bat tarifi (tokat yemeği)

                              
(for english look at the bottom of the page)

Geçenlerde ilk kez bat yedim... Bunu ilk yemenizde sevmeyebilirmişsiniz. Ama Tokatta yapılan ve çok sevilen bir yemek... Aslında sulu kısır gibi değişik bir şey... Hemen denemem lazım dedim ve misafirlerime yaptım :)
I recently ate bat first time. You can not like when you eat first time. But it is very popular dish in Tokat. I said I have to try and I did it to my guest :)


Malzemeler
 1 su bardağı yeşil mercimek
1 veya 1/2 bardak  kısırlık bulgur
3-4 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı kuru reyhan
1 bağ maydanoz
1 bağ yeşil soğan
1 bağ dereotu
4-5 adet domates
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
Tuz 
Nar ekşisi
Asma yaprağı

Mercimeği bol suda haşlayın, suyunu süzmeden içine bulgurları ilave edin. Kapağını kapatıp bulgurun şişmesini bekleyin. Bat soğuk yendiği için soğuyunca diğer malzemeleri ekliyoruz.

Yeşillikleri ince ince doğrayın, eğer evde başka kuzu kulağı taze reyhan, nane gibi yeşillikler varsa onları da kullanın. Sulandırdığınız salçayı mercimekli kısırlı karışıma dökün ve kuru reyhanı, tuzu, nar ekşisini  ilave edin. İyice karıştırın. Doğradığınız yeşillikleri de içine ekleyin. Domatesleri küp küp doğrayıp içine koyun, son olarak cevizi ekleyin ve karıştırın. Sulu olması lazım eğer olmamışsa salçalı su veya su ekleyerek sulandırın.
İşte bat hazır...
Asma yaprağı ile servis edebilirsiniz. servis yaparken ayrıca ceviz ve domateste hazırlayın herkes kendi tabağına bunlardan alıyor :)

Ingredients
1 cup green lentils
1 or 1/2 cup of bulghur
3-4 tablespoons tomato paste
2 tablespoons dried basil
1 bunch of parsley
1 bunch green onions
1 bunch dill
4-5 tomatoes
1/2 cup crushed walnuts
Salt, pepper
Pomegranate
Vine leaf

Boil the lentils in plenty of water then add bulghur. Wait for the swelling of wheat . Bat eaten cold so add other ingredients after its cooled .

Finely chop the greens ,  if you have other fresh basil, mint greens setc. use them. Add the tomatoes paste after dilute it with water. Add spices, pomegranate and mix them. Add the chopped greens into it .Cut tomatoes into cubes , and finally add the walnuts and tomatoes. If it is not enough watery, add water or dilute tomato paste .
Serve with vine leaf esp. if they are sourish it will be better taste...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder