Çarşamba, Temmuz 08, 2015

muhallebili güllaç (güllaç with pudding)

güllaç

Ramazanda klasik güllaç yerine şöyle güncellenmiş modernleşmiş güllaç yapalım değil mi ama:) 
Tarifi şükrankaymak 'ın instagram hesabından aldım tabii kendime göre ufak oynamalar yaptım :)


Best dessert for ramadan is güllaç. Güllac is a sweet made from sheets of güllaç soaked in milky syrup, filled with nuts and flavored with rose water. gullac sheet is a very thin, dry sheet of dough made of starch. I made a little different gullac. Modern version of gullac is gullac with vanilla pudding ;) (for recipe please look the bottom of the page.)




Malzemeler (4 kişilik)
2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2-3 adet güllaç
Dövülmüş ceviz (fındık, Antep fıstığı)

Muhallebisi için

2 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ(arzuya göre)

Önce bir tarafta güllacın sütünü hazırlayalım
Sütü şekeri vanilyayı bir tencereye koyup şeker eriyene kadar ısıtın

Diğer tarafta muhallebiyi yapalım

Tüm malzemeleri tencereye koyalım muhallebi kıvamını alana ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim..

güllaç yaprağını 4 e bölelim makasla veya elle

sütün kıvamı parmağınızı sokabileceğiniz sıcaklıkta olsun ( çok kaynar olursa güllaç yaprağı erir çok soğuk olursa da güllaç yaprağı yeterince ıslanmaz sert olur)

bir parça güllacı iyice ıslattıktan sonra elinizle buruşturup kabınızın en altına koyun
üzerini kaplayacak kadar muhallebi koyun
dövülmüş ceviz (fındık, antep fıstığı da olur elinizde ne varsa) serpin
Bir parça daha güllaç koyun ve aynı işlemleri tekrarlayın

Kapta işaret parmağı kadar boşluk kalacak şekilde işlemleri tekrar tekrar yapın ben en üste bir güllaç parçası koydum...

Güllaç sütünden kalan varsa kenara ayırın servis etmeden önce sütü muhallebili güllacın üstüne koyup en üst kısmın sertleşmesini önleyin..

Servisi vişne reçeli ile yaparsanız şahane olur. Bana o gün taze vişne gelmişti ben taze vişne koydum..
Böylelikle aşırı tatlı bir tat olmuyor afiyet olsunnnn :)


Ingredients (4 people)
2.5 cups milk
1/2 cup of sugar
1 packet of vanilla
2-3 güllaç sheets
Grounded walnut

For pudding

2 cups milk
1.5 tablespoons of starch
1 tablespoon flour
1/2 cup of sugar
1 packet of vanilla
1 teaspoon of butter (if you want)
First on one side let's prepare the syrup of Güllaç
Heat the milk, sugar, and vanilla in a saucepan until sugar melted


 On the other side let's make the pudding
 Let's put all ingredients in saucepan, stirring until it boils (its consistency like a pudding)

Divide the gullac sheet in to 4
Syrup temperature is not too hot or cold. Mild temperature is good for gullac (too cold, gullac sheet is not soften enough, too hot  made sheet dissolve)

When gullac sheet soak enough, crumpled it with your hand and put it beneath your cup.
Put the pudding over the soaked sheet and cover it's surface
Sprinkle crushed walnuts (hazelnuts, pistachios or whatever you have )
Repeat the same process until 1 inch left of the cup
Top layer is gullac sheet dont forget :)


Reserve the remaining of the gullac syrup for serving time. Sometime gullac sheet can be harden so you pour some syrup for softening

Serve with cherry jam. I have fresh cherries so i put them. with cherry or cherry dessert is not so sweet it has also sour taste because of cherry jam. ıt is also serve with pomegranate


Bon appetit :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder