Pazartesi, Şubat 03, 2014

ıspanaklı katmer (merzifon usulu)- spinach pastry

merzifon ıspanak

merzifon

(for english, look the bottom pf the page)

uzun bir aradan sonra tekrar merhaba....
merzifonda sacta yapılan bu muhteşem lezzeti tavada denemek istedim. hep annem yapıyordu, bu seferde ben yapayım dedim. baştan söyleyeyim oldukça zahmetli ama yemesi ve tadı muhteşem :)
normal şartlarda hazırlanan hamurun bir kısmı ıspanaklı için kullanılırken kalan kısmı haşhaşlı için kullanılır. Haşhaşlıdan çok ıspanaklıyı sevdiğim için sadece bunu yaptım.

hello again after a long break ....
This magnificent flavors made with sheet metal in Merzifon, I wanted to try the pan. My mother was doing all the time, I said I can do too. Let me tell you from the beginning it is rather tiring but eating and taste amazing :)

The remaining portion of the dough is prepared for making poppy pastry but I use all of them for spinach pastry. Because I love spinach pastry rather  than poppy.


Hamur için;

4 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket maya
1 yumurta

İç harç

1 kilo ıspanak
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
tuz, karabiber, pulbiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı


Öncelikle ıspanakları iyice yıkayıp doğruyoruz. Kısa bir süre suda haşladıktan sonra süzüp iyice suyunu uzaklaştırıyoruz. Bir tavada yemeklik doğranmış soğanlarımızı zeytinyağda kavuruyoruz. Üzerine kıymalarımızı ekleyip 1-2 dakika daha kavurup ıspanakları ekliyoruz. 10 dakika daha kavurduktan sonra baharatı ekliyoruz. 2 dakika sonra ocaktan harcımızı alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Hamur için
Hamuru un su tuz maya karışımıyla da yapabilirsiniz.tüm malzemeyi ilave ettikten sonra iyice yoğrulur. Çok ele yapışmayan bir hamur elde edilecek. Bu hamurdan parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Üzerine ıslak bir bez koyup 10-15 dakika dinlendirilir.
instant yeast dough





Dinlenmiş olan hamur parçalarından birini alıp bir merdane veya oklava ile yuvarlak olacak şekilde açıyoruz. Harçtan 1-2 kaşık açtığımız hamurun yarısına koyup hamurun boş kısmını üzerine örtüyoruz. (D şeklinde olacak) Kenarların yapıştığından emin olun. Kızgın bir tavada ters düz ederek pişirin. Hepsi piştikten sonra erittiğiniz tereyağdan hepsinin üzerine sürün. Afiyet olsun :)



Belirtmeden edemeyeceğim. Genelde beyaz undan yapılan bu ıspanaklılardan sayısız yiyebilmeme rağmen tam buğday unludan sadece 1 tane yiyebildim. Oldukça doyurucu. Annem, beyaz undan yapsaydın da emeğinin hakkını çıkararak doya doya yeseydik dedi:) Haberiniz olsun. Son 2-3 hamuru da peynirli yaptım. Ispanak sevmeyenler için ;)




For dough;

4 cups whole wheat flour
1 cup water
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
1 packet of yeast
1 egg

Filling

1 kg spinach
1 medium onion
2 tablespoons roasted ground beef
salt, pepper, paprika
2-3 tablespoons olive oil


First, thoroughly wash the spinach and chop. Boiled in water and  filter. Browning chopped onions in olive oil.Add ground beef , saute  for 1-2 minutes, add spinach. Cook for 10 more minutes. Add  spices and cook 2 minutes and leave it  to cool.

For the dough
Mix ingredient and knead them. Cut the dough into small pieces and roll them. Put it to rest for 10-15 minutes on a wet cloth (for humudity).


Take one of the rested dough pieces and roll out dough with a rolling pin. Put 1-2 tablespooon spinach mix to half of the dough. Then close it with the other half.  (D shape) Cook in  superheated skillet upside down. After cooking all of them, melt the butter and  applied over it all. Enjoy your meal :)


Also you can make it with cheese :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder