Çarşamba, Ağustos 20, 2014

haşhaşlı irmik tatlısı (selomina dessert with hashish)

hashish selomina dessert
 (for english please look the bottom of the page)
haşhaşlı irmik tatlısını normalde pek sevmezdim ama dönerhan'da yedikten sonra anladım ki güzel yapılınca gerçekten harika bir tadı oluyor. bende hafif bir irmik tatlısı yapmaya karar verdim, internette biraz araştırıp en hafifi nasıl olur diye bakarken bu tarife ulaştım. Hem içinde süt var hem de şerbeti bire bir ölçülü değildi. deneyelim bakalım değil mi? (sonuç gerçekten çok güzel oldu:))

I normally don't like selomina dessert with hashish but  when someone make a good one I can eat too. So I decide to make a light selomina dessert... Result: Perfecttt!!


Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
3 adet yumurta
2 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbet için
5 su bardağı su
2.5 su bardağı esmer şeker
6-7 damla limon suyu
önce şerbeti yapalım ki şerbet soğusun ve irmik tatlısı fırından çıkar çıkmaz dökebilelim...
Su ve şekeri karıştırın ve kaynatın çok koyu bir kıvamı olmasın çok da su gibi olmasın ikisi de kekin kötü olmasına neden olur. O ara kıvamı bende hep tutturamıyorum genelde biraz sulu oluyor :)
Şerbeti kapatmadan 2-3 dakika önce limon ekleyim ki şerbetimiz kristallenmesin. Sakın en başta ilave etmeyin yoksa acı bir şerbetiniz olur.
Ocaktan şerbetinizi alın ve soğumaya bırakın.
Gelelim kek hamurumuza....
Yumurta ve şekeri yaklaşık 5 dakika blender yardımıyla karıştırın. 
Şeker iyice eriyip kıvamlandığı zaman ayrı bir kapta haşhaş, süt ve zeytinyağını karıştırın. 
yumurta-şeker karışımına haşhaş-süt- zeytinyağ karışımını ekleyin ve karıştırın.
En son olarak da vanilyayı irmiği ve unu ilave edin, blenderda veya elde karıştırın.
180C'deki fırında (alt-üst ayarda = ) 40 dakika kadar pişirin.

Keki 5 dakika kadar dinlendirin ve kekinizi dilimleyin. Böylelikle şerbeti daha kolay emecektir. (Keki fırından çıkar çıkmaz dilimlemeye kalkarsanız parçalanabilir)
Soğumuş şerbeti dökün, şerbetten 1-1,5 bardak kadar ayırın şerbeti emdikten sonra tekrar lazım olabilir...

şerbet dökerken uyulması gereken kurallar
sıcak keke soğuk şerbet
soğuk kek sıcak şerbet dökülür yoksa kekiniz hamur gibi olacaktır.
Annem genelde ılık şerbete ılık kek kombinasyonunu kullanıyor. Gayette güzel oluyor.

bir de yemeden önce 4-5 saat bekletin tatlı kendine gelsin, buzdolabında saklamayın denir şekerlenmesin diye ama 1-2 gün buzdolabında durunca bir şey olmuyor hem de soğuk soğuk yaz günlerinde güzel gidiyor :)


bu tarifin üstüne krem şantide koyuyorlar. ben çok yağlı olduğu için tercih etmiyorum ama üstüne  muhallebi yapıp koyabilirsiniz (yeterince tatlı olduğu için  yanına dondurma koymakta yeterli olur)
Afiyet olsun :)

Ingredient
1 cup milk 
1 cup sugar 
1 cup black roasted hashish 
1 cup vegetable oil 
1 cup semolina 
3 eggs 
2 cups flour 
2 packets of baking powder 
1 package vanilla 

for syrup 
5 cups of water 
2 1/2 cups brown sugar 
6-7 drops of lemon juice 

Let'make the syrup first. Put water and sugar to a pan and boil it until its consistency (syrup is not like juice or water it must be a little viscose). 
2-3 minutes before closing, add lemon juice. Do not  add lemon juice in the first place bec. it cause  bitter taste.
Get your syrup from the stove and wait for cooling.
Let's get our cake dough .... 
Mix egg and sugar with the blender for about 5 minutes. 
In a separate bowl mix poppy(hashish), milk and olive oil. 
Add them toegg-sugar mixture, and stir. 
Finally, add the vanilla,baking powder, semolina and flour, mix in a blender or hand. 
In the oven at 180C for 40-45 minutes to cook. 

Up to 5 minutes to rest your cake and then slice the cake.
Pour the cooled syrup to cake make sure eneough syrup get in the cake.
Rules that must be followed while pouring syrup 
pour cold syrup to hot cakes OR
Pour hot syrup to cooled cake Or
combination of warm syrup towarm cake. If you dont follow these rules your cake will turn to like a cake dough.

Wait 4-5 hours before eating dessert.


You can put whipped cream all over the cake. I do not prefer because it is very oily, but whether you can put custard on top (because it is sweet enough so put ice cream on the side) 

Enjoy it :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder