(for english please look the bottom of the page)
haşhaşlı irmik tatlısını normalde pek sevmezdim ama
dönerhan'da yedikten sonra anladım ki güzel yapılınca gerçekten harika bir tadı
oluyor. bende hafif bir irmik tatlısı yapmaya karar verdim, internette biraz
araştırıp en hafifi nasıl olur diye bakarken bu tarife ulaştım. Hem içinde süt
var hem de şerbeti bire bir ölçülü değildi. deneyelim bakalım değil mi? (sonuç
gerçekten çok güzel oldu:))
I normally don't like selomina dessert with hashish but when someone make a good one I can eat too. So I decide to make a light selomina dessert... Result: Perfecttt!!
Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
3 adet yumurta
2 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbet için
5 su bardağı su
2.5 su bardağı esmer şeker
6-7 damla limon suyu
önce şerbeti yapalım ki şerbet soğusun ve irmik tatlısı
fırından çıkar çıkmaz dökebilelim...
Su ve şekeri karıştırın ve kaynatın çok koyu bir kıvamı
olmasın çok da su gibi olmasın ikisi de kekin kötü olmasına neden olur. O ara
kıvamı bende hep tutturamıyorum genelde biraz sulu oluyor :)
Şerbeti kapatmadan 2-3 dakika önce limon ekleyim ki
şerbetimiz kristallenmesin. Sakın en başta ilave etmeyin yoksa acı bir
şerbetiniz olur.
Ocaktan şerbetinizi alın ve soğumaya bırakın.
Gelelim kek hamurumuza....
Yumurta ve şekeri yaklaşık 5 dakika blender yardımıyla
karıştırın.
Şeker iyice eriyip kıvamlandığı zaman ayrı bir kapta haşhaş,
süt ve zeytinyağını karıştırın.
yumurta-şeker karışımına haşhaş-süt- zeytinyağ karışımını
ekleyin ve karıştırın.
En son olarak da vanilyayı irmiği ve unu ilave edin,
blenderda veya elde karıştırın.
180C'deki fırında (alt-üst ayarda = ) 40 dakika kadar
pişirin.
Keki 5 dakika kadar dinlendirin ve kekinizi dilimleyin.
Böylelikle şerbeti daha kolay emecektir. (Keki fırından çıkar çıkmaz
dilimlemeye kalkarsanız parçalanabilir)
Soğumuş şerbeti dökün, şerbetten 1-1,5 bardak kadar ayırın
şerbeti emdikten sonra tekrar lazım olabilir...
şerbet dökerken uyulması gereken kurallar
sıcak keke soğuk şerbet
soğuk kek sıcak şerbet dökülür yoksa kekiniz hamur gibi
olacaktır.
Annem genelde ılık şerbete ılık kek kombinasyonunu
kullanıyor. Gayette güzel oluyor.
bir de yemeden önce 4-5 saat bekletin tatlı kendine gelsin,
buzdolabında saklamayın denir şekerlenmesin diye ama 1-2 gün buzdolabında
durunca bir şey olmuyor hem de soğuk soğuk yaz günlerinde güzel gidiyor :)
bu tarifin üstüne krem şantide koyuyorlar. ben çok yağlı
olduğu için tercih etmiyorum ama üstüne muhallebi yapıp koyabilirsiniz
(yeterince tatlı olduğu için yanına dondurma koymakta yeterli olur)
Afiyet olsun :)
Ingredient
1 cup milk
1 cup sugar
1 cup black roasted hashish
1 cup vegetable oil
1 cup semolina
3 eggs
2 cups flour
2 packets of baking powder
1 package vanilla
for syrup
5 cups of water
2 1/2 cups brown sugar
6-7 drops of lemon juice
Let'make the syrup first. Put water and sugar to a pan and boil it until its consistency (syrup is not like juice or water it must be a little viscose).
2-3 minutes before closing, add lemon juice. Do not
add lemon juice in the first place bec. it cause bitter taste.
Get your syrup from the stove and wait for cooling.
Let's get our cake dough ....
Mix egg and sugar with the blender for about 5
minutes.
In a separate bowl mix poppy(hashish), milk and olive
oil.
Add them toegg-sugar mixture, and stir.
Finally, add the vanilla,baking powder, semolina and flour,
mix in a blender or hand.
In the oven at 180C for 40-45 minutes to cook.
Up to 5 minutes to rest your cake and then slice the cake.
Pour the cooled syrup to cake make sure eneough syrup get in
the cake.
Rules that must be followed while pouring syrup
pour cold syrup to hot cakes OR
Pour hot syrup to cooled cake Or
combination of warm syrup towarm cake. If you dont follow
these rules your cake will turn to like a cake dough.
Wait 4-5 hours before eating dessert.
You can put whipped cream all over the cake. I do not prefer because it is very oily, but whether you can put custard on top (because it is sweet enough so put ice cream on the side)
Enjoy it :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder