Pazartesi, Aralık 16, 2013

ispanakli gunes boregi (sun pastry with spinach)

ıspanaklı börek

(for english, please look down the page)
 merhaba

internette gördüğüm güneş böreğini ben daha pratik olması açısından hamur yoğurmak yerine yufka ile yaptım. (www.yesiltopuklar.com 'da görmüştüm)

hi everyone. I saw this sun pastry in a website (www.yesiltopuklar.com). I don't wanna make a dough so I use filo pastry...

Malzemeler

4 parça yufka
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı su

İç malzeme:
1 kilo ıspanak
1 dilim ezine peyniri (vakumlu dilim pakette olanlardan)
1  parça süzme peynir (süzme peynir 4 parçaya bölünmüştür, ben bir parçasını kullandım )
1 adet soğan
Tuz, Karabiber, Pulbiber

Üzeri için
1 yumurta sarısı
Susam



Ispanakları yıkayıp temizleyip küçük parçalara ayırdıktan sonra kaynar su dolu bir tencereye konulup ıspanaklar söndürülür. (2-3 dakika yeterli). Süzüldükten sonra derince bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağ konur doğranmıl soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar pişirilir. ıspanaklar ilave edilip iyice kavrulur. Baharatlar eklenir. Soğumaya bırakılır.

Ispanaklar soğuyunca başka bir kapta parçalayıp karıştırdığımız peynirlere ilave edilir. Harç iyice karıştırılır. (Peynirler tuzlu ise ıspanağa tuz eklemeyin veya peynirlerin tuzunu çıkartın)

peynirli ıspanak


Öncelikle ben yanlışlıkla normal yufka alacağıma su böreği yufkası almışım. Ama yine de böreği yaptım :) (Normalde su böreği yufkası haşlanır ama olsun :))

Yufkayı tepsiye göre dikdörtgen veya kare olacak şekilde kesin. bu şekilde toplam 4 parçanız olacak. Artan kenarları da kullanacağız merak etmeyin :)

İlk parçayı yağlı kağıdın üstüne serdikten sonra zeytinyağ su karışımından bir miktar döküp iyice yufkayı ıslatıyoruz. 2. parçayı üstüne koyuyoruz. Yine zeytinyağ+su karışımından döküyoruz. Bu sefer artan yufka parçalarını koyuyoruz. 


Harcımızı ortaya ve kenarlara olacak şekilde koyuyoruz. 3.parçayı üzerine koyuyoruz. bir bardak ya da kase yardımıyla orta kısmı iyice şekillendiriyoruz. tekrar zeytinyağ su karışımını koyuyoruz ve son olarak 4. yufkayı koyuyoruz. en üstede bir miktar zeytinyağ+su karışımından sürüyoruz. tekrar kase yardımıyla şekillendiriyoruz. Son olarak orta kısma yakın bir yerden bıçak yardımıyla parçalar kesiyoruz. Kenarları mümkün olduğunca birbirine yapıştırmaya çalışın. En üste yumurta sarısı sürüyoruz ve orta kısma bir miktar susam döküyoruz. 200C'de fırının alt üst kısmı açık olacak şekilde 35-40 dakika 3. rafta tutuyoruz. 




Ingredients

4 piece  of filo pastry
1 cup of olive oil
1 cup of water

Interior ingredients
1 kg spinach
200 g white cheese
1 onion
Salt, Black pepper, paprika


1 egg yolk
Sesame

Wash spinach and cut into pieces then keep them in boiled water for 3-4 min. Sauteing chopped onion with olive oil then add spinach. After sauteing process, add spices.
Cut filo pastries according to tray size. After putting first filo pastry to  baking paper, pour some oil+water mixture to the filo pastry. (pour some oil+water mixture to every layer of pastries). Lay the cutting parts of them. 
Put the spinach mixture corner and center of the pastry. (look at the picture) Cover the mixture with third and fourth part.
Slicein to the pieces near  the centre of pasty. On top, brushed with egg yolk and pour some sesame centre of the pastry. Cooked in 200C for 35-40 min


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder