Pazartesi, Temmuz 27, 2015

Güllaç



Klasik güllaç tarifini ramazanda vermesek olmaz :)

It is impossible not to give gullac recipe for ramadan...



Malzemeler

1,5 litre süt
1 su bardağı şeker
1/2 - 3/4 su bardağı dövülmüş ceviz
10 yaprak güllaç

Üzerine ceviz, şam fıstığı, nar veya vişne reçeli

1,5 litre süte şekeri ilave edin
Şeker eriyene kadar sütü ısıtın
Borcamda yaptığım için güllaç yaprağını dörde böldüm
Düz kısımları köşelere gelecek şekilde ilk sırayı dizin
Kaynar olmayan şekerli sütü bir kepçe yardımıyla güllaç yaprağının üzerinden geçirin
2. yaprağı da aynı şekilde dizin
Her sıra yapraktan sonra 1-2 kepçe süt döküp güllacı yumuşatın
Orta sıraya gelince dövülmüş cevizi güllacın üstüne yayın
Sonra güllaç yaprağı ile kapatıp süt ile ıslatmaya devam edin
(ara sıra parmaklarınızla hafifçe bastırarak sütünü yüzeye yedirin)



ingredients

1.5 liters of milk
1 cup of sugar
1/2 - 3/4 cup of crushed walnuts
10 sheets of güllaç

Grounded walnuts, pistachios, or pomegranate or cherry jam for decorate

Add sugar to 1.5 liters of milk 
Heat the milk until sugar dissolves
I've split güllaç into four pieces because of size of my container
First place flat portions of pieces to the corner of pyrex
Pour  sweetened boiled milk over the gullac sheet with a ladle
Put second layer of gullac sheets and pour some more milk do it again and again until middle layer of sweet
With milk gullac sheet will be soften.
After using 5 sheet of gullac add crushed walnuts on top of layers
Then continue putting gullac sheet and soften them with hot miik.
(Occasionally let milk come to the surface by pressing it gently with your finger )

On top of the dessert decorate with crushed walnut or pistachio and pomegranate

After cooling in room temperature, close pyrex with strech film (or the surface will be harden) and wait in refregerator until serve 

1 yorum: