Avokado yeni tanıştık, soyup yemeye kalksanız tatsız tuzsuz kısaca zevksiz bir meyve olarak gözüküyor. Ama aşağıda da belirteceğim üzere çok sağlıklı olması nedeniyle tüketilmesi gereken bir meyve. Peki nasıl tüketeceğiz? Avokadoyu keyifle tüketebileceğiniz hani bizim lahmacunun yanında gelen sebzelerle yapılan bir mezemiz var ya onu andıran tadı güzel hafif mayhoş lezzetli bir meze... Et yemeklerine de çok yakışıyor. Ekmek üstüne bile sürüp sandviç yapımında kullanabilirsiniz...(Tatlı versiyonunu da yakında paylaşacağım)...
İçindekiler
1/2 soğan
1 adet sarımsak
1 adet domates
3 adet avokado
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı kişniş veya 2-3 adet kişniş yaprağı veya maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 limon suyu
Arzuya göre sumak, toz kırmızı biber
Soğanları küçük küp küp doğra
Kaynar suda beklet
Bu sırada domatesin çekirdeklerini çıkar küçük küpler halinde etli kısmı kes
Sarımsağı rendele
Avokadoyu ortadan ikiye ayır, bıçak yardımıyla çekirdeğini çıkar
Bir kaşık yardımıyla avokadoyu kabuğundan ayır
Bir kapta çatal yardımıyla ez (pütürlü kalabilir)
Soğanı süz, suyunu uzaklaştır
Soğan, sarımsak, domates, limon suyu ve tüm baharatları ilave et
Karıştır
Izgara etlerin yanına süper gidiyor. Ayrıca cips yanına, (özellikle fırınlanmış cipsler, tarhana cipsi gibi ürünlerle de süper bir atıştırmalık)
Avokado nasıl tüketilir?
(https://lifeslittleoasis.wordpress.com/2012/07/07/how-to-choose-a-ripe-avocado-guacamole-recipe-and-instructions-to-follow-3-2/)
1. Açık yeşil, olmasına 5 gün kala
2. Orta yeşil, olmasına 3 gün var
3. 24 saate yenmeye hazır
4. Olgunluk öncesi dilimlenebilir
5. Olgun, her kullanım için uygun
(http://www.recipecorner.com/recipe/article/guacamole-recipes/4-surprising-ways-dress-avocado)
3. avokado yemeye hazır
4. avokado aşırı olgun içi kahverengi tüketmeyin
(http://www.evenkaled.com/2014/06/19/how-to-pick-a-ripe-avocado/)
Bu fotoğraftan daha iyi anlayabilirsiniz. Avokadonun arkasındaki sapa bakabilirisniz. Eğer daha olmamışsa ilk avokadodaki gibi ayrılması zor olur, 2. avokadoda sap kısmı kolay ayrılır ve açık yeşil bir görüntü ile karşılaşırsınız. İşte bunu kullanabilirsiniz olmuş demektir. 3. avokadoda sap ayrılır iç renk kahverengidir aşırı olgunlaşmış tüketmenizi tavsiye etmem.
Avokadonun yararları
- Çoğu meyve sebze karbonhidratlarca zenginken avokado yararlı yağlarca zengindir (yapraklı sebzeler, havuç vs. göre). Avokado; K vitamini, folat, C vitamini, potasyum, B vitaminleri (5,6), E vitaminince zengindir. Ayrıca magnezyum, bakır, demir, çinko, fosfor, A vitamini de içerir.
- Vücuda yeterince potasyum alamıyoruz. Avokadoda muzdan daha fazla potasyum var
- Oleik asit miktarı oldukça yüksektir.
- İçerdiği yağlar sayesinde yağca çözünen vitaminlerin emilimini arttırır.
- 100 gr avokadoda 7 gr lif vardır ve bunların %25'i çözünür, %75'i çözünemeyen liftir. (günlük ihtiyacın %27'sini karşılar). Kilo kaybına yardımcı olmaktadır.
- Artritis, hastalığına iyi gelmektedir ve özellikle osteoartritisin ilerlemesini yavaşlatmaktadır.
- İçerisinde bulunan fitokimyasallar nedeniyle kanser hücrelerinin gelişmesine engel olduğu söylenmektedir. Ayrıca kemoterapi sırasında azalabilen E vitamini ve glutathione depolarına kaynak olabilmektedir.
(Kaynak : http://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/ ; http://www.medicaldaily.com/fit-food-fruit-7-benefits-avocado-long-healthy-life-332918; http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=5)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder