Karnıyarık Türk mutfağının klasik yemeklerinden biri... Bizim evde büyük uzun patlıcanlarla karnıyarık yapılırken, kuzenime iftara gittiğimde bebe patlıcan diyebileceğim minicik patlıcanlarla karnıyarık yaptığını gördüm... Görünüşü o kadar güzeldi ki ben de öyle yapmalıyım dedim. Pazardan özel olarak tek tek seçiyormuş en ufak olanlarından... Benim fotoğrafta gördüğünüz patlıcan büyük bile daha küçüklerini kullanarak yapın sizde... Özellikle misafirlerinize çok hoş bir sunum yapmış olacaksınız... yalnız unutmayın herkese en az iki tane düşecek şekilde yapın malum 5-6 lokmada bitiveriyor :)
ancaaaak ben karnıyarık haifi olsun diye patlıcanları kızartmıyorum fırında pişiriyorum size de tavsiye ederim çok daha hafif oluyor, hem de zamandan ve emekten tasarruf ediyorsunuz
This is on eof the main Turkish cousine food. We usually use long eggplant for this recipe but mu cousin make with little one baby eggplant and it looks lovely. Then I decide to do like that. Eggplant in this photo is also big, they use more than smaller. It finish 5-6 bites so you must make 2 eggplant for one person :)
This is on eof the main Turkish cousine food. We usually use long eggplant for this recipe but mu cousin make with little one baby eggplant and it looks lovely. Then I decide to do like that. Eggplant in this photo is also big, they use more than smaller. It finish 5-6 bites so you must make 2 eggplant for one person :)
İçindekiler
1 kilo patlıcan
500 g kıyma
1 adet soğan
2 domates
Tuz, karabiber, pulbiber
Zeytinyağ (riveria)
Maydanoz (tercihen)
Patlıcanları çizgili olacak şekilde kabuklarını kesin. Kızartacaksanız yarım saat kadar tuzlu suda bekletin. Patlıcanlar patlamasın diye çatalla bir kaç yerinden delik delin. Patlıcanların üzerine az miktarda yağ sürüp fırında pişirin.
bu sırada içini hazırlayalım
Kıymayı bir tavaya alıp kavurun
Soğanları yemeklik doğrayın
Soğanı zeytinyağı ile birlikte kavurun
Domatesleri rendeleyin ve soğana ekleyin
Kıymayı da ilave edin ve karıştırın
Baharatları ilave edin
Maydanozu doğrayıp tavaya ilave edin.
Bütün malzemeler bütünleşince ocağı kapatın.
Bu sırada patlıcanlar pişince onları tam ortalarından bir kesit açın
İçine kıymalı karışımdan koyun
Üstüne domates dilimi ve biber koyun
Borcama patlıcanları yerleştirin
Patlıcanların üstüne 1/2 veya 1 su bardağı su gezdirin
Fırında 180-200C'de 1 saat kadar pişirin
Ingredients
1 kg of eggplant
500 g minced meat
1 onion
2 tomatoes
Salt, black pepper, paprika
Olive (riveria)
Parsley (optional)
Cut the eggplant shells to be striped. (If you gonna fry them, rest them in salted water for half an hour. ) Make some holes with a fork( you dont want an explosion in your oven :)) Place them on a parchment-lined baking sheet and oil all over the eggplants with olive oil.
Meanwhile, make filling
Take a pan, cook minced beef
Chop the onions
Saute chopped onion with olive oil
Grate the tomatoes and add to onion
Add minced beef and mix them
Add spices
Finally add chopped parsley
Cook for 10-15 minutes more.
Slit cooked/fried eggplant into two with a knife.
Stuff eggplant with minced mixture
Put tomato slices and green pepper on top of mixture
Place the eggplant in pyrex
Pour 1/2 or 1 cup water over the eggplant
Bake in the oven for 1 hour at 180-200C (until green pepper is baked)
Bon appetit
I serve karniyarik with risoni (Saute risoni with oil then add some boiled water and cook for 15 minutes add salt, that's all ;))
Ingredients
1 kg of eggplant
500 g minced meat
1 onion
2 tomatoes
Salt, black pepper, paprika
Olive (riveria)
Parsley (optional)
Cut the eggplant shells to be striped. (If you gonna fry them, rest them in salted water for half an hour. ) Make some holes with a fork( you dont want an explosion in your oven :)) Place them on a parchment-lined baking sheet and oil all over the eggplants with olive oil.
Meanwhile, make filling
Take a pan, cook minced beef
Chop the onions
Saute chopped onion with olive oil
Grate the tomatoes and add to onion
Add minced beef and mix them
Add spices
Finally add chopped parsley
Cook for 10-15 minutes more.
Slit cooked/fried eggplant into two with a knife.
Stuff eggplant with minced mixture
Put tomato slices and green pepper on top of mixture
Place the eggplant in pyrex
Pour 1/2 or 1 cup water over the eggplant
Bake in the oven for 1 hour at 180-200C (until green pepper is baked)
Bon appetit
I serve karniyarik with risoni (Saute risoni with oil then add some boiled water and cook for 15 minutes add salt, that's all ;))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder